Židovské komunitné múzeum si uctilo Európsky deň židovskej kultúry

08.09.2013 Bratislava

Bratislava 8. septembra (TASR) - Bratislavský rabín Baruch Myers dnes predpoludním v bratislavskej synagóge na Heydukovej ulici otvoril podujatie, ktoré sa konalo pri príležitosti Európskeho dňa židovskej kultúry. Okrem priestorov Židovského komunitného múzea v synagóge sa program podujatia odohrával aj pri pamätníku rabína Chatama Sofera.

Okrem stálej expozície si návštevníci múzea mohli pozrieť aj nevšednú výstavu výtvarných diel pod názvom Tieň minulosti. "Táto výstava po prvýkrát v histórii predstavuje verejnosti vzácne arizované výtvarné diela, ktoré pochádzajú z majetku židovských obyvateľov Bratislavy," uviedol riaditeľ múzea Maroš Borský. Dodal, že návštevníkom sa venovala kurátorka výstavy Jana Švantnerová zo Slovenskej národnej galérie (SNG).

Návštevníkom sa prihovoril aj čestný predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí (ÚZŽNO) Pavel Traubner, ktorý si zaspomínal na osobné skúsenosti s holokaustom. O tejto téme diskutovala s návštevníkmi podujatia aj riaditeľka Dokumentačného strediska holokaustu (DSH) v Bratislave Monika Vrzgulová.

"Spestrením podujatia bol spontánny koncert skupiny Preßburger Klezmer Band na nádvorí synagógy," uviedol Maroš Borský, ktorý dodal, že podujatie navštívilo približne 250 ľudí.

Židovské komunitné múzeum pripomína históriu aj súčasnosť židovskej komunity v hlavnom meste prostredníctvom vzácnych rituálnych predmetov. Medzi unikátne patria napríklad plášte na svätú knihu Tóru či opony pre svätostánok spred dvoch storočí, vzácne tabule Desatora, ktoré kedysi zdobili stenu zbúranej synagógy na Rybnom námestí v Bratislave.

"Medzi vzácne exempláre patrí aj kniha daňových zápisov židovskej obce z 18. storočia, ktorú Židovská náboženská obec získala na aukcii Sotheby's v New Yorku," upozornil Borský. Pripomenul zároveň, že výstavným predmetom je aj samotný objekt synagógy. Ako jediná v Bratislave stále slúži židovským bohoslužbám a patrí k najzaujímavejším stavbám medzivojnového obdobia.
 

Vyberte región